Etiketler
Fırın mantı, Geleneksel tarifler, Mantı, mantı hamuru nasıl açılır, patliycannn, Tepsi mantı
Mantı denilince sanırım hepimiz için akan sular duruyor. Küçük ,büyük herkesin gözdesi olan bu yemeğin tarihi aslında oldukça eskilere dayanıyor.Orta Asya’dan ve 13.yüzyıldan beri biliniyor.Peki Mantı’nın Çin kökenli olduğunu biliyor muydunuz ?Kelime olarakta çince kökenli bir sözcük ”mantou” dan geliyor. Bizde ise saray yemeklerinin baş yemeklerinden birisiymiş. Fatih Sultan Mehmet’in sabah sofrası için pişirilirmiş . O dönemde pişirme yöntemi olarak buharda pişirme yöntemi uygulanıyormuş. Kıyma haricinde nohut ve mercimek gibi bakliyatlarla pişiriliyormuş. Bende nohut ile pişirildiğini dün instagramda bir arkadaşımızın söylemi üzerine farkettim . O zaman bir sonraki denememin neli olacağı hakkında bir fikir beyan etmiş oluyorum. Haşlama , kızartma ve fırınlama yöntemi ile yapılabiliyor . Damak zevkinize bağlı . Ben fırınlama yönteminden daha çok keyif alıyorum. Tadı biraz zahmetli olduğu için mi yoksa sarımsaklı yoğurdun etkisinden mi bilmiyorum ama midelerimizin bayram ettiği kesin . Sözü çok uzatmadan geçelim tarifimize buyurun ;
TEPSİ MANTI İçin;
Malzemeler
Hamuru için ;
- 1 su bardağı un ( kişi başı ölçü miktarı )
- 1 adet yumurta
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 4 çorba kaşığı su
- Tuz
İç malzeme;
- 250 gr. dana kıyma
- 1/2 demet maydanoz
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Üzeri için ;
- 3 su bardağı et suyu ( arzu ederseniz tavuk suyu da kullanılabilir )
- 2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Sumak ve kuru nane
Yapılışı;
- Un’u eledikten sonra ortasını çukurlaştırarak içine yumurta ,zeytinyağı ,su ve tuzu ilave ederek iyice kıvama gelene kadar yoğuralım ve 20 dakika nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirelim.
- Hamurumuz dinlenirken kıymayı , maydanoz ,tuz ve karabiberle iyice yoğuralım.
- Dinlendirmiş olduğumuz hamuru 30 cm çapında oklava veya bir merdane yardımı ile açalım. Açılan hamuru 4cm.’lik şeritler halinde boylamasına ve eşit ölçüde enlemesine keselim .İçerisine kıymalı malzemeyi koyarak kayık şekli verelim . Kenarlarını kapatarak yağlanmış tepsiye yerleştirelim. Tamamını yerleştirdikten sonra üzerlerini 1 su bardağı sıcak et suyu ile ıslatalım.
- 200 derece de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra 1 su bardağı et suyu daha gezdirelim . Etin suyunu bir defa da değil aşama aşama ilave etmeniz çok önemli . Aynı işlemi 10 dakika daha pişirdikten sonra 2.su bardağı et suyunu ilave edelim . En son kalan son bardak et suyunu da ilave ederek fırını 190 dereceye düşürelim ve 20 dakika daha pişirelim.
- Son olarak servise hazırlarken üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış kırmızı biberli yağı gezdirelim . Sumak ve naneyi tercihinize bırakıyorum . Şimdi ziyafet çekme zamanı …
Afiyet olsun 🙂