Etiketler
Çay saati, lime, limonlu pay, misket limonlu pay, misket limonu, patliycan, patliycannn, Patlıycannn tarifleri, pay, tatlilar, turta
Bir çoğumuzun Pazartesi sendromuna biraz olsun anlam katmak için bundan sonra tatlı tariflerimi hafta başında paylaşmaya karar verdim 🙂 . Benim böyle bir sendromum yok ancak çok ta keyifli bir günmüs gibi gelmiyor nedense . Pazartesi günlerine limon sıkıcam bundan sonra . Limonun hayatımda ve mutfağımda her zaman özel bir yeri olmuştur . Eskiden limon çok pahalı ve çokta kıymetliydi hala da öyle aslında . Eve alınan limonları gizli gizli mutfaktan alarak arkadaşlarıma limon partisi yapalım derdim . Mahalledeki üç beş arkadaşlarımızda evlerinden limonlarını getirir tuza banarak yerdik ne büyük keyifti bizim için . Bizler biraz daha büyüdükçe limon- tuz yerini ekşi elma – tuz ikilisine , bir sonraki aşamada erik – tuz ikilisine bırakarak devam etti. Sonra nemi oldu ? Bende durumlar hala aynı hiç değişmedi değişmeyecekte . Bu kadar ekşi tatları seven bir insanı tatlı yerken hayal edebiliyormusunuz , ben edemiyorum 🙂 . Bu sebeple benim mutfağımda olan tatlılar ( ev baklavası hariç ) meyveli ve daha hafif olanlar tercih ediliyor . Simdi sizinle paylaşacağım tarif hafif , içinizi bayıltmayacak , yumurta kokusu baskın olmayan , mis gibi limon kokulu ve limon tadında bir lezzet ve benim favori paylarım arasında . Ne demek istediğimi ancak tattıktan sonra anlayabilirsiniz . Uzatmıyorum geçiyorum tarife 🙂
MISKET LIMONLU PAY
HAMURU Için ;
MALZEMELER
- 180 gr.un
- 75 gr.pudra şekeri
- 100 gr. küp doğranmış soğuk tereyağı
- 1 adet iri yumurtanın sarısı
- 3 tatlı kaşığı buzlu su
DOLGU HARÇ IÇIN ;
MALZEMELER
- 125 ml.taze sıkılmış misket limonu suyu
- 3 adet iri yumurtanın sarısı
- 2 tatlı kaşığı sade toz jelatin veya 5 adet yaprak jelatin
- 400 gr. condensed milk ( tatlandırılmış , buharlaştırılmış süt )
- 3 tatlı kaşığı misket limonu rendesi
- 300 ml. soğuk krema ( isteğe bağlı )
YAPILISI
- Önce Pay ‘ımızın hamurundan başlayarak işimize koyulalım. Küp şeklinde kesmiş olduğumuz tereyağını tekrar soğuması için 15 dakika buzdolabında bekletirken , Unu ve pudra şekerini mutfak robotuna koyduktan sonra iyice çekelim ve robotun haznesi ile beraber buzdolabında 15 dakika bekletelim ( Bu uygulama sevgili Cenk Sönmezsoy ‘un tavsiyesidir benden söylemesi ) Malzemeler ne kadar soğuk oluyorsa sonuç o kadar başarılı oluyor . Dolapta bekletilen tereyağı ve un , pudra sekeri karışımını beraber bir çalıştırıp bir durdurarak ufalanmış görüntüsü alana kadar robotta karıştıralım .
- Yumurta sarısını ve 3 tatlı kaşığı buzlu suyu da ekleyerek hamur toparlanana kadar aynı şekilde robotta çekmeye devam edelim.
- Hamuru robottan alarak yoğurma kabına koyduktan sonra hiç bekletmeden pürüzsüz bir kıvam alana kadar elimizle yoğurma işlemini gerçekleştirelim . Bu işlemi tereyağının erimemesi için fazla oyalanmadan çok çabuk halletmemiz gerekiyor.
- Yoğurmuş olduğumuz pay hamurunu şeffaf folyo ile iyice sardıktan sonra buzdolabında 1saat dinlendirirsek çok daha başarılı sonuç elde etmiş olacağız .
- Hamur dinlenirken 25 cm. çapında aynı zamanda alt kısmı çıkabilen turta kalıbını tereyağı ile yağlayalım .
- Dinlenme süreci tamamlanınca , mutfak tezgahına ve hamurun üzerine un serperek merdane ile 5 mm. kalınlığında açtıktan sonra tüm kenarlarını kaplayacak şekilde kalıba transfer edelim . Fazla olan kısımlarını elinizle iç kenarlarını kaplamasını sağlayın. Uzerini tekrar örterek bir yarım saat daha buzdolabında dinlenmeye alalım.
- Fırını 180 derece de ısıttıktan sonra , kalıptaki hamurun üzerine yağlı kağıt keserek ağırlık yapması için üzerini metal bilyeler ile kaplayalım ( turtalar için özel yapılmış ) metal bilyeleriniz yoksa eğer yerine pişmemiş nohut veya fasulyede kullanabilirsiniz .
- Simdi fırına girme zamanı … yaklaşık 15 dakika kadar fırınlayalım . Fırından çıkararak üzerindeki yağlı kağıdı ve bilyeleri alalım ve tekrar fırına vererek üzerinin altın rengine gelmesi için 5 dakika daha pişirme işlemine devam edelim.
Şimdi sıra dolgu harcında . Bunun için ;
- Limon suyunu küçük bir tencereye yerleştirerek içine jelatini koyalım ve 5 dakika bekletelim .
- Yumurtaların sarısını çukur mikser kabında , rengi açılıp kıvamı koyulaşana kadar mikserin en yüksek ayarında çırpalım .
- 5 dakika bekletmiş olduğumuz jelatinli limon suyunu kısık ateşte , jelatin eriyene dek ısıtalım .
- Buharlaştırılmış sütü ( condensed milk ) , jelatinli limon suyunu ve misket limonu kabuğu rendesini mikserle çırpmış olduğumuz yumurta sarılarının üzerine ilave ederek tüm malzemeyi mikserle iyice karışana kadar tekrar çırpalım .
- Hazırlamış olduğumuz bu harcı hamurun üzerine dökerek her tarafına iyice düzgün bir şekilde yaydıktan sonra servis etmeden önce en 4 saat buzdolabında bekletirsek daha iyi olur .
- Malzemelerin içerisinde 300 ml. krema yazmıştım . Arzu ederseniz kremayı üzerinde yumuşak tepecikler oluşana dek mikserle çırparak pay’ın üzerine veya yanında servis edebilirsiniz .
- Ben bu defa kremasız yemeyi tercih ettim . Süsleme işini sizin zevkinize bırakıyorum.
Afiyet olsun 🙂